Élet

Nemzetközi nőnap – Ünnepelj velünk!

Március 8. a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja, amelyet Magyarországon 1948 óta minden évben megtartanak. Vajon te tudod, hogy miért fontos a nőnap napjainkban is? Ha nem, akkor olvasd el legújabb cikkünket a témában!

MIT ÜNNEPLÜNK NŐNAPON?

A hölgyek virágot kapnak “Boldog nőnapot!” mondattal kísérve – vajon csupán csak ennyi lenne a nőnap? Nem, nem!
A nőnap sokkal több, mint egy csokor virág és egy kis csokoládé: a nők világnapja immár 110 éve harcol a nők jogaiért, különös tekintettel az egyenlőtlenségre, de felhívja a figyelmet a nők és lányok oktatásához való jogaira, valamint a nők továbbra is fennálló hátrányaira.

A NŐNAP TÖRTÉNETE

Nőnapot az Amerikai Szocialista Párt tartott először, 1909-ben, Theresa Serber Malkiel, orosz származású munkajogi aktivista, a Nemzeti Nőbizottság vezetőjének kezdeményezésére, tiltakozásképp a gyárakban dolgozó nők rossz munkakörülményei ellen.
A nemzetközi nőnap célja a nők világszerte kiemelkedő vagy mindennapi eredményeinek kiemelése és tisztelete. Az ENSZ Közgyűlése elismerte a nők jogai és a nemzetközi béke napját, és felvette a világnapok sorába 1977-ben.

Magyarországon nőnapi felhíváshoz előszö 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg. A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.

NAPJAINKBAN

Manapság a nőnap egyik célja az esélyegyenlőség javítása, mivel a nők még mindig alulreprezentáltak a vezetői pozíciókban, és továbbra is jelentős a nők és férfiak közötti bérkülönbség.
Március 8. a köztudatban az a nap, amikor különös elismeréssel köszönjük meg a körülöttünk lévő nőknek a mindennapos helytállást és gondoskodást, így sokan köszöntik a barátaikat, édesanyjukat, nő testvéreiket, unokatestvéreiket, nagymamáikat, és kollégáikat.

MILYEN VIRÁGOT AJÁNDÉKOZZ NŐNAPRA?

Néha a virág többet mondd minden szónál Sok országban hagyomány, hogy az elismerés jeleként virágot adnak a nőknek, ahogy nálunk is. A szegfű – a szocializmus szimbóluma – ideje rég lejárt, de egy szál tavaszi virágnak szerintem senki nem mondana nemet.
Nálunk nárciszt, tulipánt, de Olaszországban például mimózát szokás ajándékozni nőnapra, egyszerűen csak azért, mert épp március első napjaiban nyílik.

IDÉZETEK NŐNAPRA

Hamár nőnap akkor adjuk meg a módját! A “Boldog Nőnapot!” köszöntő már kicsit uncsi. Egy idézet vagy egy nőnapi képeslap jó ötlet lehet a  kollégáknak vagy a főnök-alkalmazott konstellációban. Barátoknak, családtagoknak hangsúlyozzuk a körülöttünk élő csodálatos nők sajátosságait:

 

“Az önbizalom abból származik, ha magad határozod meg a világot a te szabályaid szerint és nem hagyod magad befolyásolni mások ítélkezése által.” – Oprah Winfrey

“Minden lánynak…: soha ne kételkedj benne, hogy értékes vagy, erős és a világon minden esélyt megérdemelsz, hogy valóra váltsd az álmod!” – Hillary Clinton

“Nem vagyok főnökösködő. A főnök vagyok.” – Beyoncé

Természetesen kicsit elfogultak is lehetünk a nemzetközi nőnap alkalmából. Ha háborút akarsz hirdetni a férfiak ellen, vagy egyszerűen csak megünnepelnéd a saját nemed erősségét, akkor üdvözlőlapokat készíthetsz olyan mondásokkal, mint például: 

 

“Lehet, hogy a tüzet a férfiak találták fel, de arra a nők jöttek rá, hogyan kell játszani vele.” – Szex és New York c. film

“Vonzerőddel nem ér fel semmi. A női energia a leghatalmasabb erő a földön.” – David Deida

“A legbátrabb tett még mindi gaz, ha magadat helyezed előtérbe. Méghozzá hangosan.” – Coco Chanel

KÜLÖNLEGES AJÁNDÉK ÖTLETEK NŐNAPRA

A következő listában igyekszünk nektek olyan ajándékötleteket összegyűjteni, amelyek jó kiindulási alapot adhatnak nőnapra. Gyakran olvashatjuk március 8-ai demonstrációk plakátjain, hogy: “Nem a virágokért harcolunk.”. Oké. A Valentin-naphoz hasonlóan a nőnapnak is el kell fogadni a kereskedelem vádját. De a lényeg itt sem az észnélküli vásárlásról szól, hanem egy kis figyelmességről, és hogy rávilágítsunk a nők fontosságára a társadalomra.

A párodnak

Ágybareggeli, vagy egy nyugtató masszázs kiváló módja annak, hogy kifejezd figyelmességed. Egy illatos masszázsolajjal, és a praktikus masszírozóinkkal végzett masszázs még különlegesebbé válik. Egy relaxáló fürdő szintén tuti pihenésnek ígérkezik, amit kedvesed biztosan értékelni fog.
Vagy legyen valami több? Az orgazmus az egyik legszebb ajándék, amelyet adhatsz – sok játékunk van, amelyeket tuti szeretni fog. Fedezd fel az összes nőknek szánt erotikus játékainkat!

Családtagoknak és kolléganőknek

A virágok és a csokoládék klasszikusnak számítanak a figyelmességek terén. Így kora tavasszal egy szál tulipán, nárcisz sokkal aranyosabb meglepetés. Csak a vörös rózsával kell vigyázni, ami hagyományosan a szerelem szimbóluma.
Ha valami egyszerű, de különleges ajándékot szeretnétek készíteni, akkor pedig nyomtassátok ki valamelyik idézetünket, aztán tegyétek képkeretbe! 

A legjobb barátnődnek

Mit ajándékoznál a legjobb barátnődnek a nőnap alkalmából? Egy csajos estét! Legyen egy közös mozizás, egy finom Prosecco elfogyasztása vagy irány egyet bulizni, ahol megpördíthetitek a szoknyátok szélét! Én egy nyugis, de hangulatos pizsamapartira szavazok, ahol uborkapakolást kenünk az arcunkra és pizzát eszünk dobozból.

Magadnak

Szerintünk a nyakkendő nemcsak a férfiakon szexi! Ma már teljesen elfogadott, ha egy nő nyakkendőt visel. Annál több: trendi. – Ha mégse lenne elfogadott, mi akkor is lázadnánk, és mi lennénk az elsők akik magunkra öltenénk ezt a ruhadarabot!

Reméljük eljutott mindenkihez a nemzetközi nőnap fontossága. Mert van mit ünnepelni nőnapON!

További bejegyzések